English

Festival 2016

Concerten, masterclasses, de Studententournee, Muziek & zo… De Zeister Muziekdagen bieden ook deze zomer weer twee weken muziekplezier voor jong en oud. Artistiek leider Alexander Pavlovsky heeft een afwisselend programma gecomponeerd waarin gevestigde namen en rijzende sterren elkaar afwisselen en aanvullen.

 

Gevestigde namen

Het Emerson String Quartet speelt Beethoven, Berg en Tchaikovsky. Cellist Orfeo Mandozzi sluit zich aan bij het Belcea Quartet voor een Schubertprogramma. Ook hebben we opnieuw het Artemis Quartett kunnen contracteren, dat tijdens de Zeister Muziekdagen twee jaar geleden grote indruk maakte. Dit topkwartet sluit het festival af met Bach/Piazzolla, Leoš Janáček en Shostakovich.

Rijzende sterren

Ook onze jonge strijkkwartetten gooien hoge ogen in de internationale pers. Met het Schumann Quartett halen we aanstormend talent uit Duitsland naar Zeist. Het Spaanse Cuarteto Quiroga krijgt versterking van onze artistiek leider Alexander Pavlovsky (viool en altviool) en andere musici van naam zoals Robert Kulek (piano) en Dana Zemtsov (altviool).

Verrassend repertoire

Behalve klassieke hoogtepunten uit de kamermuziek biedt het festival veel verrassend repertoire. Bijvoorbeeld 'La oración del torero' van Joaquín Turina, het zelden live te horen Tweede Strijksextet van Brahms en het Grande Sestetto Concertante van Mozart. In Muziek & zo trakteren zangeres Wende en pianist Gerard Bouwhuis ons zelfs op een muzikale performance: Schuberts Winterreise in een nieuwe interpretatie van Boudewijn Tarenskeen.

Masterclasses

Jonge musici komen uit alle windstreken naar Nederland om masterclasses te volgen bij de beroemde musici die bijna allemaal optreden tijdens het festival. Docenten zijn dit jaar leden van het Cuarteto Quiroga en het Emerson String Quartet, Valentin Erben, cellist van het voormalige Alban Berg Quartett, pianist Robert Kulek, Orfeo Mandozzi, cellist van het Vienna Brahms Trio, en Alexander Pavlovsky, eerste violist van het Jerusalem Quartet. De masterclasses zijn gratis toegankelijk voor publiek, net als een groot deel van de Studententournee.

Jeugd

Het gratis Familieconcert is dit jaar een muzikale Wereldreis, met het Ebonit Saxofoon Kwartet als reisleiders.